Ofte Stilte Spørsmål, OSS eller FAQ om du vil

Spørsmål om brygging og problemer får daglig i butikken og vi gjør alt vi kan for å bidra med forslag til løsninger.
Det er mange spørsmål som er gjengangere, så her er en håndfull med «klassikere» som kanskje kan hjelpe.

 • Jeg startet gjæringen for noen dager siden, men det er ikke noe aktivitet i gjærlåsen. Hva gjør jeg? Her kan det være mange grunner til at det er stille i gjærlåsen, men som oftest er det snakk om en lekkasje. Enten sitter ikke lokket godt nok på, eller så er det ikke helt tett mellom gummiforing, gjærlås og lokk. Sjekk at dette sitter godt og at du har utblandet desinfeksjonsmiddel i gjærlåsen.
  Det er ofte lett å se om det er aktivitet i karet ved at det legger seg en mørkere beige ring over vørteren. Dette starter ofte å danne seg etter et par dager og er en god indikasjon på at det er aktivitet. 
  Normalt er det en «lag time»/forsinkelse på 24 timer før stormgjæringen setter i gang på en ale og det kan også ta lengre tid på en lager. Denne perioden bruker gjæren til å formere seg opp til å gjære ut ølet. 
  Den kan være kortere hvis du har benyttet en gjærstarter.
  Du kan selvfølgelig ha problemer med gjæren, men som oftest opplever vi at det er snakk om det overnevnte problemet.
  Det kan også være lurt å ta en vørterprøve for å måle OG. Dette gir også en god indikasjon på om det er aktivitet eller ikke. 
 • Hvor mye sukker trenger jeg til flaskekarbonering?
  Det kommer litt an på hva slags øl du har brygget. Ofte vil vi anbefale ca. 5-6g pr liter, men på øl som skal ha mer kullsyre som f.eks. tyske hveteøl, kan du ha  7-8g pr liter. Vi kan anbefale en titt på denne karboneringskalkulatoren hvor du kan velge ølstil og gjæringstemperatur, men husk at ølet må være ferdig gjæret før du blander inn sukker.
 • Du nevnte noe om pH, må jeg vannjustere?
  Du må ingen ting, men du kan. Her til lands er vi heldige og har et godt bryggevann. De fleste har et springvann som ligger på mellom 7-7,5 pH. Dette gjør at du fint kan brygge de fleste ølstiler uten å gjøre noe og fortsatt få et godt produkt. 
  Men med vannjustering, kan du få et enda bedre øl. Du kan med vannbehandling få frem mer humlesmak, et bløtere øl, mer crispy øl, fargefremheving osv.
  Vil du virkelig nerde rundt temaet, er boken Water – A comprehensive guide akkurat passe tung og omfattende for deg.   Det finnes også enklere lektyre som How to Brew, hvor temaet også blir tatt opp, som for øvrig er en god bok for nybegynnere og litt mer avanserte bryggere, som syntes det er godt å ha en liten «bibel» tilgjengelig. Husk at kommunens nettsider har vannrapporter for ditt lokale vann, hvis du vil begynne med dette. 
 • Må jeg ha en egen maltkvern?
  Absolutt ikke, vi kverner gjerne malten for deg, hvis du ber om det.
  Men det vil ikke si at en kvern/mølle blir overflødig i oppsettet ditt. Ved å stille inn en mølle riktig etter eget utstyr, kan det bidra til bedre effektivitet på brygghuset ditt. Det vil si at du kan forvente å få bedre tilgang til stivelsen i kornet som du senere skal omdanne til sukker under bryggingen. Med andre ord, kan du lage litt mere øl pr batch eller bruke mindre malt for samme mengde. Du vil også enklere få et stabilt resultat, spesielt hvis du bestiller malt fra flere butikker, og du slipper å betale for kverningen, som kan lønne seg i det lange løp.