Klarning av øl

Klarning av øl er ofte et tema som blir diskutert i butikken.
Hva skal til for å få et klart øl?
Hvorfor blir et øl klart den ene gangen jeg brygget det, men ikke den andre gangen jeg brygget det?

Ølet kan bli tåkete/uklart av mange grunner.
For de som brygger med korn, er det ofte proteiner som gjør vørteren uklar og disse kan henge med under gjæringsprosessen.
Dette er noe vi som oftest løser med å benytte Protafloc-tabletter eller whirlfoc mot slutten av koketiden.
Som navnet delvis tilsier, flokkulerer proteinene og bunnfeller. Dette bidrar til en klarere vørter ved overføring til gjæringstanken din. Det finnes også andre produkter som gjør dette, som for eksempel Irish Moss.

Under gjæring kan også uklarhet oppstå, men dette er ofte fra selve gjæringsprosessen.
Noen gjærtyper er det vi kaller høy-flokkulerende, mens andre er lav-flokkulerende.
Dette gir ofte en indikasjon om at gjæren blir i suspensjon i ølet eller ikke.


Hveteølsgjær fra tyske og belgiske stammer, samt Kølch-gjær har ofte lav flokkulering, mens lagergjær og mange ale-gjær har ofte høyere flokkulering.
Hvis du velger en gjær med lav flokkulering, og allikevel vil ha et klart øl, kan du for eksempel tilsette gelatin etter at gjæringen er ferdig. Dette vil bunnfelle det aller meste som «henger igjen» i ølet.
Det er også mulig å bunnfelle størsteparten av både humlerester, gjær også videre med både gelatin og Beer Finings.
Alternativt kan en Cold Crash være et godt alternativ hvis du har mulighet for dette. Dette innebærer å sette gjæringskaret ditt kaldt et par dager (f.eks i et kjøleskap), for å få partikler til å synke.

De som benytter seg av Cold Crash har kanskje opplevd en ny «tåke» i ølet som kan oppstå, som ofte blir definert som Chill Haze eller kjøletåke. Denne faller som oftest ned igjen når ølet kommer i romtempereatur, men det finnes også midler for dette, som f.eks Brewers Clarex eller Clarity Ferm (WLN4000).
Disse midlene vil bidra til reduksjon av denne type tåke, samt at de som en bi-effekt bryter ned gluten i ølet, som i de fleste tilfeller få glutenreduksjonen til under 20ppm, som er grensen for å kalle ølet glutenfritt.