Kullsyren i ølet er en viktig faktor for å få den rette opplevelsen.
Men hvor mye kullsyre skal man tilsette og hvordan gjør man det?
Det er flere måter å gjøre det på, men den mest vanlige måten er å tilsette sukker eller gass etter at gjæren har spist opp alt sukkeret i vørteren.
Sukkerkarbonering.
De fleste som har ølet sitt på flaske, bruker normalt sett sukker som kilde til Co2/kullsyre.
Det vil si at man tilfører nytt sukker etter at gjæren har spist opp sukkeret som er tilgjengelig i gjæringskaret.
Dette sukkeret er da enten tilført hver flaske etter flasking eller tilsatt i en bøtte som man stikker om ølet i rett før ølet går over på flaske.
Mange ønsker å gjøre dette på enklest mulig måte og velger derfor å benytte ferdig oppmålt sukker i form av sukkerdrops.
Denne type gir en passe mengde til 0,33L flasker, ved bruk av ett drops, eller 2 drops til 0,75L flasker.
Når det gjelder 0,5L flasker kan det fort bli litt mye med 2 drops og 1 blir trolig for lite.
Vi har en sukkerdoserer som alternativt kan benyttes. Dette er en måleskje som har egne skjeer for 0,33L, 0,5L og 0,75L.
Denne er veldig fin å bruke hvis du har litt forskjellige størrelser på flaskene, men bruk helst fingranulert sukker som dextrose, da grovere sukker kan gi litt for lite sukker i dosereren.
Metodene over er enkle og gir en ganske riktig, men generell mengde kullsyre til ditt øl.
Veldig mange øltyper klarer seg fint med ca 2,2-2,5 co2 volumer (måleenhet av co2 i væske), men enkelte øltyper er det ønskelig med enten mer eller mindre.
Vi pleier å si at 6g sukker pr liter øl er en fin mengde sukker for sukkerkarbonering, men tyske hveteøl kan med hell gjerne ha 7-8g sukker pr liter øl.
En annen måte som er mer fleksibel er å lage en sukkerlake og tilsette ølet du skal flaske. Her kan man være mer nøyaktig og dermed også tilpasse mengden bedre.
Hvis du har et eget kar du normalt fyller flaskene fra, kan du lage en sukkerlake hvor du koker opp mengden sukker du skal bruke med noen dl vann, som du legger i bunnen av det rene tomme karet, for så å overføre den ferdig gjærede ølen over, for så å flaske ølet direkte etterpå.
Dette gjør at sukkeret blander seg godt og at du får en god og nøyaktig fordeling av sukkeret i ølet.
Husk at ølet må være ferdig gjæret før du karbonerer med sukker.
Gass er også mulig å benytte, men da er du avhengig av å ha en tank som du kan trykksette, være seg et Corneliusfat eller en gjæringstank som tåler trykk.
Her kan man da justere trykk etter hva slag øl man har i tanken, men husk at co2 må justeres etter temepratur.
Skal du karbonere ølet i romtemperatur, trenger du ca 2 bar i en uke ved 22 grader.
Skal du karbonere ølet i kjøleskap på 5 grader, er det nok med ca 0,8 bar i en uke.
HUSK; hvis du skal flytte fatet fra en temperatur til en annen, er det viktig å enten koble fra gassen, eller justere den til riktig trykk i henhold til temperatur om gassen fortsatt skal være koblet til. Dette fordi væske trekker til seg gass forskjellig.
Har du 2 bars trykk til en øl på 5-6 grader, vil ølen fort bli overkarbonert.
Hvis du i etterkant skal ha ølet på flaske er du avhengig av en mottrykksfyller for flaske, som Tapcooler eller iTap.
Det finnes mange kalkulatorer og oversikter som kan gi deg en god oversikt hva regulatoren bør stå på i hvilken temperatur.
Her er noen: