Vurderer du å starte med ølbrygging og lurer på hva du må ha av utstyr?
Vi har satt opp en oversikt over hva du må ha og hva som er kjekt å ha, så du slipper å få deg noen overraskelser.
Hva du må ha for å komme i gang helt enkelt: (gjelder ekstrakt og all-grain)
En bøtte å gjære i som kan separere omgivelsene i rommet fra selve gjæringsprosessen. Med andre ord en tett bøtte eller kar som ikke slipper inn luft under gjæringsprosessen, men kun ut trykk.
Denne er et godt utgangspunkt. Vi anbefaler å ha to.
Du trenger også litt måleutstyr for å måle sukkernivået i vørteren og om utgjæringen er ferdig, Her kommer du langt med en hydrometer og et målebeger, samt et termometer for å sjekke at temperaturen er korrekt.
Vaskemiddel og desinfeksjonsmiddel er også noe du etter vårt syn må ha.
En røresleiv eller skje som er lang nok til å nå helt ned i bøtten.
En hevert eller en silikonslange for å overføre/stikke om ølet fra et kar til et annet.
En flaskefyller til å fylle flaskene fra gjæringskar, flasker og kapselpåsetter, samt kapsler.
Dette er hva du strengt tatt må ha for å gjære ut et øl og ha det på flaske.
Men så finnes det mange ting som kommer til å gjøre bryggedagen enklere, som for eksempel;
Flasketre til å henge vaskede flasker på og en flaskeskyller til å desinfisere flasker med.
Flaskebørste for å enklere vaske flasker etter bruk.
Humleposer til tørrhumling og lignende er også praktisk å ha.
For å karbonere ølet, trengs sukker og da er det kjekt å ha en sukkerdoserer, men det finnes også karboneringsdrops.
Linkene ovenfor er til produkter vi foreslår, men vit at det finnes flere alternativer i nettbutikken også.
Ønsker du å starte med trykkgjæring, trenger du følgende:
Vi har et utvalg gjæringskar for trykkgjæring fra Fermenter King og du finner de her.
De kommer i størrelsene 20L, 35L og 60L og det eneste du trenger ved siden av er en spunding valve og en ball lock kobling.
Her har du i utgangspunktet to forskjellige konsepter, hvor forskjellen primært sett er om du kan høste gjær eller ikke.
Den ene har en avtagbar beholder som gjæren vil legge seg i under gjæring.