Hvorfor snakker så mange om gjærstarter? Er det så viktig?
Vel, det kommer an på hva du vil med brygget ditt.
Gjærens primæroppgave er jo å omdanne sukker til alkohol og i den sammenheng er det ganske mange milliarder gjærceller som trengs for å tygge seg igjennom den søte vørteren du nettopp har gjort klar. Det er et herremåltid som vanskelig fortæres alene.
Et utrykk du kanskje har hørt når det kommer til ølproduksjon er; Bryggeren skaper vørteren, mens gjæren skaper ølet. Det gir jo en indikasjon på hvor viktig gjæringsprosessen er.
Men hvorfor kan jeg ikke bare tilsette mer gjær?
Jo, du kan for så vidt det.. Det går alltids an å tilsette en pakke ekstra eller to, men..
Fordelen ved å lage en gjærstarter er at du først og fremst kan produsere opp nok celler til å få i gang utgjæringen på en god og stabil måte. Du ser også at gjæren gjør jobben i et « test-miljø» og du får også en gjærkultur som allerede er aktiv og sulten på nye eventyr.
Dette gjør at det tar kortere tid før prosessen starter i stor skala og du reduserer stressnivået til gjæren.
Antall gjærceller som trengs til utgjæring av øl varierer etter størrelse på batch, sukkerinnhold i vørter og ølstil.
Så, hvordan gjør man det?
Enkelt forklart, lager du en vørter av lys spraymalt/. Denne vørteren er tynn/svak og uhumlet, og gir kun et enkelt miljø hvor gjæren ikke trenger å slite seg ut.
Normalt sett lager vi en vørter med SG på 1.040, hvor man benytter 100g spraymalt pr liter vann og gjerne gjærnæring.
Denne vørteren kokes i 15 minutter for å sørge for at det ikke er noen fare for kontaminering fra bakterier eller annet.
Vørteren kjøles så ned til ca 20 grader, og overføres til en passende beholder som den kan gjæres på, som f.eks. en Erlenmeyerkolbe i passende størrelse med aluminiumsfolie rundt toppen, så du hindrer at noe kommer inn i kolben, samtidig som Co2 slippes ut.
Denne kan enten gjæres som en vanlig øl, eller du kan bruke en magnetrører for å få det til å gå raskere.
Normalt tar det ca. 48-72 timer å gjære ut en gjærstarter uten magnetrører og 24 timer å gjære ut med en magnetrører.
Etter at starteren er ferdig, kan den settes i kjøleskapet. Dette hjelper deg til å bunnfelle/skille gjæren fra vørteren.
På starten av bryggedagen, kan du ta kolben ut av kjøleskapet for å få starteren til å nærme seg romtemperatur sakte men sikkert. Dette gjør at gjæren blir mindre stresset og gir en bedre kvalitet.
Når vørteren du skal gjære er klar, kan du dekantere starteren din ved å helle av vørteren i kolben forsiktig, så du kun har igjen gjærkaken og litt vørter. Du kan da virvle opp og blande det som er igjen og helle det over i gjæringsbøtten.