Ekstraktbrygging uten ekstraktsett.

Hvis du har kommet til stadiet hvor du har satt mange ekstraktsett, vil utvikle deg videre, men ikke vil brygge med korn?
Da er ofte hybridløsningen delvis mesking en god løsning.
Her er det snakk om å benytte maltekstrakt eller spraymalt til å produsere basen av ølet du skal lage og trekke litt spesialmalt i vørteren eller vann for å få med flere spennende smaker (vi kommer til å legge ut noen oppskrifter etter hvert).

I denne artikkelen skal vi ta en liten titt på hva du trenger og enkelt forklare hva som gjøres.

Det som trengs er en litt større kjele enn mengden vørter du skal lage. Dette er jo relativt likt brygging med korn, foruten om selve meskeprosessen.
Skal du lage 23 liter øl til gjæring, bør kjelen din være ca 30 liter, skal du lage 18 liter, bør kjelen være 23-25 liter.
Dette for at du skal ha plass til alt som koker bort under veis og gjøre det enklest mulig for deg selv.
Noen velger også å heller lage en litt sterkere vørter for så å spe den ut med vann til slutt. Dette forenkler kjøleprosessen, samt at du også trenger en mindre kjele.
Utover dette, trenger du en enkel måte å senke temperaturen på vørteren etter koking, som for eksempel en kjølespiral.
Du trenger selvfølgelig vaske- og rensemidler, gjæringskar, røresleiv, hyrdrometer, målebeger, meskepose eller lignende, maltekstrakt, humle, litt knust malt hvis ønskelig og gjær.

Velg ut en liten mengde korn du vil smaksette ølet med, alt fra munich, sjokolade, karamell eller hva du ønsker, bare husk å få det knust når du kjøper det, samt at du kjøper maltekstrakten du ønsker.

Nedenfor vil vi vise et eksempel på en oppskrift, som gir en god forklaring på hvordan du går fram.

Fremgangsmåte og oppskrift:



Råvarer
4,8kg lys maltekstrakt
400g Weyerman Caraamber (knust)
150-200g centennial
2 pakker US-05

Begynn med å varme opp ca 15L vann og under oppvarmingen legger du det knuste kornet i meskeposen og lar det trekke i vannet. La kornet trekke i ca 20 minutter, eller til vannet når 76 grader.
Ta så ut kornet og varm videre opp til kok, trekk så kjelen til side og rør inn maltekstrakten.
Sett så kjelen på platen igjen og få den opp til kok.
Når det koker, starter du en nedtelling på 60 minutter og nå skal du ha i følgende humle:
(Det trenger ikke fosskoke, men en jevn og fin «rullekok» er bra nok.)


Begynnelsen av kok (60 min): 30g Centennial
Halvveis inn i koketiden (30 min): 30g Centennial
5 minutter igjen; 60g Centennial

Når koketiden er over, kjøler du ned vørteren til 40 grader så fort som mulig, enten ved å bruke en spiralkjøler, eller ved å sette kjelen i vasken med isvann rundt kjelen.
Hell så 8-10 liter kaldt vann i et rent og sterilisert gjæringskar og tilsett så vørteren fra kjelen i karet (er bør du helle vørteren gjennom en sil eller lignende, for å unngå å få med humlerester fra kokingen.

Sjekk at temperaturen er rundt 18-20 grader og tilsett så gjæren.
Sett bøtten med lokket og gjærlås et sted med en så stabil temperatur som mulig (17-20 grader) og la det gjære i ca 1 uke.
Tilsett så 30-80g Centennial humle i karet og la det stå videre med lokk og gjærlås.
Etter 5-7 dager bør ølet være ferdig til flasking.

Få ølet på flasker eller fat og la det modne en uke eller to.
Vi anbefaler ca 6g sukker pr liter øl for flaskekarbonering.