Ekstraktbrygging, brygging med ekstraktsett.

En enkel forklaring på fremgangsmåten for nye ekstraktbryggere:

Ekstraktbrygging er en enkel og tidsbesparende måte å brygge øl på.
Du kan gjøre det på den enkleste måten, ved å kjøpe ferdige sett som inneholder en oppskrift, eller du kan koke maltekstrakt og tilsette humle under veis.
Ønsker du å benytte ekstraktsettene, er det eneste du trenger å gjøre på bryggedagen å koke opp vann og rengjøre og desinfisere utstyret du skal bruke.
Ønsker du å koke maltekstrakten som en vanlig øl. krever det litt mer utstyr, som en større kjele og kjølespiral eller lignende.

Vi tar her for oss en liten gjennomgang av hvordan du lager ditt første ekstraktsett basert på en ferdig oppskrift fra MuntonsMangrove JacksFestival eller Coopers.
Settene kommer i forskjellig forpakning, men fremgangsmåten er relativt lik.

Start med å rengjøre og desinfisere utstyret du skal bruke. Dette inkluderer, gjæringskar med lokk og gjærlås, røresleiv, målebeger, hydrometer og lignende.
En enkel måte er ofte å blande ut bryggrens i gjæringsbøtten og legg det som skal vaskes i bøtten, Her får du da vasket bøtte og utstyr på en enkel måte og alt kommer i kontakt med vaskevannet. Det kan være lurt å snu røresleiven etter en stund for å få vasket hele sleiven.
Når vaskingen er ferdig, helles vaskevannet ut, skyll så med lunket vann og få ut såperestene.
Deretter kan samme prosedyre gjøres med desinfeksjonsmiddel, som f.eks. Sure San eller lignende.
Etter desinfeksjonsvask, trenger du ikke å skylle.

Nå kan du forberede deg til bryggingen ved å koke opp mengden vann som som står beskrevet i oppskriften, normalt 3-5 liter vann.
Følg instruksjonene i settet for å blande maltekstrakt og vann. De fleste sett ber om at maltekstrakt blir blandet i kjelen og rørt godt inn, for så å helle blandingen over i bøtten, deretter tilsette kaldt vann til ønsket volum (normalt 23 liter).  Hvis du gjærer i trykktanker eller andre gjæringstanker, tåler de ikke temperaturer over 50-55 grader, så her er det viktig å legge en god del kaldt vann i tanken før du heller over vørteren. Sørg for at temperaturen er mellom 20-25 grader når alt er blandet sammen.
Ta en måling av vørteren med målebeger og hydrometer, Noter ned verdien.
Sett så på lokket og flytt eventuelt bøtten dit den skal stå å gjære (et rom hvor temperaturen er stabil og helst ikke over 20 grader. Sett så i vannlåsen og fyll gjerne i litt utblandet desinfeksjonsmiddel i vannlåsen.

I noen ekstraktsett følger det også med humle for tørrhumling. Denne kan du legge i etter en uke, men bør heller ikke ligge i mer enn en uke, så her kan det være greit beregne flaskedagen eller omstikkingsdagen, så humlen ikke blir liggende alt for lenge, da dette kan gi usmak til ølet.

En vanlig utgjæring er ofte ferdig mellom 10-14 dager, så her er det greit å måle etter ca. 10 dager, for så å ta en ny måling etter et par dager, er det ikke noe aktivitet, er ølet sannsynligvis ferdig.
Normalt sett er de fleste ekstraktsett ferdig ved når hydrometeret viser 1.020 eller lavere ved bruk av dextrose eller 1.025 eller lavere, ved bruk av maltekstrakt eller brew enhancer.

Når gjæringen er ferdig og du skal tappe på flaske, anbefaler vi å «stikke om» ølet til et nytt gjæringskar/bøtte, for å fjerne mesteparten av gjærrester og bunnfall. Det vil fortsatt være gjær i ølet, men du får et klarere øl og mindre bunnfall når du skal helle fra flaskene senere (husk at utstyret må være rent og desinfisert).
Dette kan enten gjøres med en hevert eller med en silikonslange fra kran til kran, hvor tyngdekraften overfører.
Hvis du skal benytte dextrose eller annet sukker for flaskekarbonering, kan du koke opp litt vann (2-3 dl) sammen med sukkeret (ca. 6g pr liter) og så legge sukkerlaken i bunnen av det tomme karet, før du overfører ølet. På denne måten får du blandet inn sukkeret godt før du skal fylle flaskene.  Hvis du bruker karboneringsdrops, trenger du ikke å tenke på sukkerlaken, men kun ha de direkte i flaskene.
Sett så kork på flaskene og la de stå i romtemperatur i 5-7 dager.

Sett så øl i kjøleskapet, la det bli kaldt, ta så ut en flaske, ta av korken og hell innholdet i et glass, smak på ølen, klapp deg på skulderen og vær fornøyd med et godt resultat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *