Brygg med Grainfather, Coobra og andre bryggmaskiner.

Vi tar deg her gjennom en bryggedag med Grainfather G30.

På bryggedagen kan det være lurt å starte med å finne frem alt du skal bruke, så du ikke får deg noen overraskelser under veis.
Sjekk at alle slanger, røresleiv, maltrør med pakninger og lignende er i god stand og klart til bruk.
Finn fram malt, humle, vaskemidler og tilsetninger som gjærnæring, klaringsmidler osv.

Begynn med å varme opp meskevannet du trenger i bryggemaskinen.
Det er ofte anbefalt å a litt over dobbelt så mye vann som antall kilo korn, men i mange bryggemaskiner, kan du med fordel ha litt ekstra.
Mens du venter på oppvarming, kan det være greit å starte å vaske gjæringskaret, hvis du ikke har gjort dette tidligere.
Sett også maltrøret inn med bunnristen og overflow-røret.Når meskevannet har nådd ønsket starttemperatur, kan du starte med å forberede deg for å røre inn kornet, husk at malten har en lavere temperatur en meskevannet når du rører det inn, så her velger mange å starte noen grader høyere enn mesketemperatur.

Hvis du har tenkt å justere vannet, er det lurt å gjøre nå. Bruk gjerne melkesyren direkte i vannet, mens salter og mineraler, helst røres inn rett etter at du har rørt ut en liten del av kornet. Når dette er blandet, kan du fortsette å røre inn kornet.
Under omrøring er det viktig å sørge for at du ikke heller i kornet for raskt, slik at du lettere kan røre inn det du har i uten at det klumper seg i masken.
Etter at malten er rørt inn, setter du på toppristen og over flow inlet røret.

Hvis bryggeutstyret ditt har innstillinger for meskesteg programmerer du inn de nå.
De mest vanlige temperaturene er 65 grader i 45-60 minutter, for så å avslutte på 75-78 grader i 10 minutter.
Hvis du ønsker en tørrere øl, kan den første temperaturen være litt lavere enn 65, kanskje 62-63.
Vil du ha en søtere øl, kan du gå opp til 67-68 grader.Når meskingen er i gang, bør du måle opp humlen du skal bruke og gjøre klart skyllevannet. Dette skal holde samme temperatur som du avslutter meskingen med (75-78 grader. Mengden skyllevann kan beregnes på følgende måte:
La oss si at du vil ha 25 liter vørter til gjæring og kjelen din koker bort 5 liter i timen, da må utgangspunktet være 30 liter
Når du mesker kornet, vil det sitte igjen et sted mellom 0,6-0,8 liter vann igjen i kornet etter mesking.
Her trenger du da å vite hvor mye meskevann du startet med, trekke fra 0,6-0,8 liter vann pr kilo korn i oppskriften, for å vite hvor mange liter vann du trenger å varme opp.
Hvis oppskriften har 7Kg korn og du startet med 20 liter vann, blir regnestykket: (20- (0,6*7)=15,8)
Skal du da ha 30 liter til kok, bør du varme opp rundt 15-17 liter vann.

Når meskingen er ferdig med siste steg, hever du maltrøret opp og lar vørteren renne ned i kjelen.
Nå kan du begynne med skylleprosessen.
Hell vann over kornet i maltrøret og prøv å ha en jevn flyt på prosessen, da kornet helst ikke skal ligge udekket med vann.
Det kan være fint å ha et par cm med vann liggende over kornet til en hver tid, for å få en sakte og jevn skylleprosess.


Hvis kjelen din har en pumpe, kan du sirkulere vørteren fra bunn av kjelen og opp til toppen av vørteren. Legg da silikonslangen på utsiden av maltrøret, så du ikke sender vørteren i gjennom kornet igjen.
Jeg gjør dette for å få blandet alt samme og da lettere kunne lese av en korrekt OG-måling. Fordelen med dette er at hvis du ikke har fått nok utbytte, kan du enklere stoppe skylleprosessen tidligere for å få et mer korrekt utgangspunkt.
Husk på at du koker bort flere liter under kokeprosessen og at OG vil bli høyere mot slutten av koketiden.
Det er også smart å sette kjelen til koking under utskylling, så du sparer litt tid på oppvarmingen

.

Når du koker vørteren, er det viktig at du ikke koker denne med et tett lokk. Det bør være god utlufting, for å få den avdampingen du skal ha. Lokk kan gjerne brukes under oppvarming til kok, men fjernes under selve kokeprosessen.

Humlen tilsettes under kok. Dette for å frigjøre bitterstoffer og smak.
I oppskrifter er det ofte delt opp i tider, hvor man tar høyde for hvor lenge de skal koke. Står det i oppskriften at humletype xxx skal koke i 60 minutter, er dette da i begynnelsen av kokeprosessen (sett at vørteren skal koke en time), står det 15 minutter, er dette de siste 15 minuttene.


Skal du tilsette klarningsmiddel som f.eks. protafloc eller Iris moss, skal dette i de siste 10-15 minuttene.
Hvis du benytter en dyppkjøler, er det en fin tid å senke denne ned i vørteren nå, for å sterilisere denne.
Hvis du bruker en motstrømskjøler, kan denne kobles til og resirkulere vørter, uten å skru på kjøling, tilbake til kjelen for å steriliseres. Husk at vørteren bør sendes tilbake under overflaten for å ikke oksideres.

Står det at det skal i humle ved whirlpool , steeping eller flame out, betyr dette at du skrur av varmen etter endt koketid og tilsetter humlen etter dette.
Whirlpool er et begrep som brukes når man har humle i kjelen, mens vørteren sirkuleres raskt med pumpe i retur for å skape en «virvelvind» av vørter i kjelen. Dette gjør at humlen samler seg i en kone midt i kjelen og at du lettere kan overføre vørteren uten at du får med så mye partikler.
Flame out/ steeping, betyr at du slår av varmen og tilsetter humlen. Her kan du også senke vørterens temperatur ned til 80 grader for å unngå at vørteren blir for bitter og at du får mer aroma enn bitterhet.
Det er ganske vanlig å la humlen trekke i ca 15 minutter før du overfører vørteren til gjæringskaret.

Når alt er klart, kan du starte overføring til ditt rene gjæringskar: Sjekk at temperaturen er riktig, så det ikke blir for varmt eller kaldt. Tilsett så gjæren, sett på lokk og flytt karet dit det skal stå å gjære, for så å sette på gjærlåsen.

Let the waiting games begin!